Winterschool Wilko Vriesman

 

20161228_123530
V.l.n.r. Angelique, Alex, Sensei Vriesman, Rob en Hans

Woensdag 28 december zijn Angelique, Hans, Alex en ik naar de winterschool van Wilko Vriesman geweest in Amsterdam. Als eerste werkten we met de bokken; openen en oprichten en vanuit het niets met de bokken naar voren schieten. Binnenkomen zonder vooraf signalen af te geven; irimi.. vanuit het niets.

Dit thema werd verder uitgebouwd in de aikidotechnieken waarbij regelmatig grote en sterkere personen met kleinere personen moesten werken. Zo bestuderen hoe het komt dat een techniek werkt, of waarom niet. De krijgsgeest werd genoemd. Soms moet je een keuze maken: Je beslist ergens voor te gaan en je doet dat, je fixeert een punt en gaat hier voor. Zonder twijfel.

Naast de krijgsgeest waarmee je de ander ondersteboven werkt heb je nog een zachtere manier van werken, liefdevoller. Wilko liet beide manieren zien en we oefenden deze achter elkaar. Eerst de zachte manier en daarna de harde manier. In aikido is het van belang dat je allebei kent, gaf Wilko aan. Daarna de combinatie; eerst zacht, de connectie houden en dan met een scherpe geest beslissen en doorgaan zonder twijfel. Het deed me denken aan een uitspraak van O’Sensei:

 “Invite him to approach, a breeze stirs. Slice it through!

Een wijs man vertelde me vandaag een toepasselijke andere variant: Eerst champagne en dan vuurwerk! Goed nieuw jaar allemaal.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s