Stage Wilko Vriesman in Berchem/ Antwerpen

Op de vroege zondagmorgen in de auto richting Antwerpen voor een stage van Wilko Vriesman. Heerlijk ritje voor de zondagochtend, koffie in de bekerhouder en maar rijden. De stage vond plaats bij sportcentrum ’t Rooi in Berchem, dit ligt vlak bij Antwerpen.

Het was een interessante training met veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Sensei Vriesman begon de stage met aanbieden van de hand op de centerlijn. Rechtop staan, neutraal, schouders niet naar voren en zonder gewicht in de hand te leggen. Dit waren al een hoop voorwaarden om te kunnen starten. Op het moment dat al deze punten correct waren kon je uke in beweging zetten. Een lastiger punt kwam daarna; het kijken.

“Doordat je gaat kijken gaat je schouder al naar voren” kregen we te horen. En inderdaad, als ik naar mijn partner keek, daar waar ik naartoe wilde, dan maakte mijn schouder eerst de actie. Het kijken zorgt voor meer dan alleen de schouder die al naar voren komt, ook energieverlies. Tijdens het ukewerk werd duidelijk gemaakt dat we vaak als uke gas blijven geven en door willen gaan met de aanvallen zonder correct te herstellen. We willen de ander van dienst blijven. We vallen, rollen door en staan op richting de partner al. We kijken al te vroeg en geven te veel als uke. Hierdoor kun je leeglopen als uke. Dit herkende ik van mezelf. Uit eigen structuur vallen door gretigheid of enthousiasme. De actie start en niet de buik of het gevoel.. Hier trainden we ook op; vallen en eerst zelf rechtop komen, centreren en vanuit een houding die rechtop en neutraal is weer aanvallen.

Gaandeweg werd me weer duidelijk dat je steeds minder met je partner bezig hoort te zijn als aikidoka. rechtop, neutraal en gecentreerd zijn en blijven is makkelijker als je bij jezelf blijft. Want wachten op bevestiging van de partner maakt verder bewegen soms onmogelijk.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s