Vrijheid in aikido..

Als je net op de mat staat en voor het eerst aan aikido doet dan voel je je vaak onvrij. Gevangen in je lichaam, gebonden aan allerlei regels die je (nog) niet kent. Iemand houdt je pols vast en iets in je wil dat als eerst los krijgen.. Je zit vast.

Na enkele jaren ga je je steeds minder vast voelen. Je komt meer en meer opties tegen. Vrijheid voelen in je bewegingen is heerlijk om mee te maken. Steeds meer opties ervaren en van techniek naar techniek kunnen werken voelt fijn. In een interview van Wilko Vriesman gaf hij aan dat in de ontwikkeling van het aikido je steeds minder met de partner bezig bent.

Een paar jaar geleden kwam ik deze tekst van Seishiro Endo Shihan tegen. Zijn visie op vrijheid in aikido vat hij op prachtige wijze samen in de volgende woorden die ik graag wil delen:

“There is no such thing as a freedom just like that. It is an aim to become free. Freedom is often referred to as being free of something. But that kind of freedom, to be free, for example, of a duty or a person, is not real freedom.

“So what is? That is an important question. It certainly is nothing you get just like that. There is no easy-going freedom. I think in order to become free you must restrict yourself at first to a very unfree form. By practicing within that form you will learn to be free, step by step. You practice within a restriction.

“But in the course of the repetitions, within that restriction, it may happen that the restriction rids you off itself. And then the whole practice suddenly becomes egoless, light—and free. Practicing a form thoroughly will, at some point, rid you of the form. To reach that state in a practice means to have acquired freedom.”

Onderstaande filmpje is een video met Tissier en Endo shihan waarin deze tekst van Endo Shihan is verwerkt. “Aikido, the Ascent of Beauty”

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s