Laatste les in Rosmalen

Gisteravond heb ik na acht jaar de laatste les gegeven in Rosmalen. Heerlijk om op de mat te staan en ook een beetje raar, zo na al die jaren om dan een andere, nieuwe weg in te slaan. Groeten naar het grote portret van O’sensei daar aan de muur.. daar had ik een moment van helderheid en ineens flitst acht jaar van groei op de mat door m’n hoofd. Daar heb ik zoveel mogen leren. De eerste keer invallen voor de leraar en al snel de beginnerslessen op donderdag. De sfeer op de mat was goed gisteren, leuke mensen om mee te trainen en natuurlijk een passie voor aikido om te delen. Het thema van de avond was een heldere aanval afgeven als uke. Groeperen na het maken van een shomen uchi.
Voordeel van dit werk is dat je de ander iets geeft waar hij mee kan (leren) werken. En daarnaast ben je zelf ook beter in staat om op een positieve manier verder te gaan, te volgen wat daarna komt. Later in het wapengedeelte met bokken deden we de de derde kata van de reeks Kihon Dachi. (Kiri wari) en hier kwam duidelijk naar voren dat de bokken echt binnen kon komen wanneer je als uke een oprechte aanval gaf. Je lichaam naar voren bewegen, instappen, groeperen. Dan kan de ander echt binnenkomen, en dan kun je als uke eerlijk zeggen dat je er bent geweest, dat je je hebt gegeven. Dit maakt aikido levend voor mij, en dat maakt deze beweging ook veel meer dan tikken uitdelen met een stuk hout. Leven vanuit je buik.

Dank aan Aikido Centrum Den Bosch en haar leden voor de afgelopen jaren.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s