Stage Wim van Gils bij Aikido Vught

Op uitnodiging van Bushin Dojo Vught was zondag 6 mei Wim van Gils Sensei (6e Dan) vanuit Turnhout te gast om een stage te verzorgen. Tevens waren een heel aantal aikidoka’s aanwezig vanuit verschillende regio’s; Turnhout, Den-Bosch, Nijmegen en Venlo.  groepsfoto

Met zo’n 17 Aikidoka’s startten we na een korte warming up in behoorlijk tempo.
In eerste deel kwam onder andere technieken aan bod waarbij de aandacht voornamelijk uitging naar “het behoud van eigen structuur”; voor zowel Uke als Tori. Het grootste gedeelte werd echter besteed aan het onderzoeken van “maximale punten” / “maximaal bereik” in zowel de verticale als horizontale lijnen. Dit kwam vooral goed tot uiting bij “Shomen Uchi Ikkyo omote”. Door als Tori zo min mogelijk van de lijn te wijken en tijdig “onder de slag” te komen, kon voorkomen worden om “in de pressie c.q conflict” te geraken. Lastige punt is enerzijds de juiste timing en vervolgens het “0-punt/maximale bereik van de verticale limiet” te ervaren. Lukte dit, dan ging Tori als het ware zonder van de lijn te wijken “dwars door Uke”.  En dat zonder enige frictie of pressie.

Maar goed. Dat is de theorie.  Om dit dynamisch in de praktijk te brengen vergde dit de nodige zweetdruppels en frustratie. Maar, zeker ook plezier wanneer het even (leek) te lukken. Klein succes is ook succes en proberen is leren. En daarbij is het altijd prachtig om te zien hoe Aikido werkt wanneer dit door een begaafd Aikidoka als Sensei van Gils wordt gedaan.IMG-20180506-WA0014

Aan het einde van het eerste uur bleek ook dat de groep even zijn limiet bereikt had. Na uitleg van de laatste techniek zat het duidelijk even vol. Tijd voor een korte drinkpauze.
In het tweede uur werd het tempo wat teruggeschroefd. Door echter opnieuw bewust te worden van de rol binnen Aikido van Tori/Uke, bleef de intensiteit vrij hoog.
Met name “de voeding” die Uke aan Tori geeft en de feedback is van wezenlijk belang in Aikido. De kwaliteit van het leerproces ligt voor een groot deel in deze relatie. In de techniek “Yokomen uchi Ikkyo/Koshi nage” kon dit mooi ervaren worden. Indien Tori niet correct de juiste voorwaarden creëerde om door te kunnen met Ikkyo, was aan Tori de opdracht over te nemen door “Koshi Nage” te maken. Dit vergde zowel voor Tori als Uke een hoge mate van alertheid en sensitiviteit. Dus hoewel een lager tempo, werd er met behoorlijke intensiteit gewerkt. En dat was te merken.

 

Aan het einde van de stage demonstreerde Wim middels Bokken het lijnenspel binnen een aantal technieken die deze ochtend aan bod waren gekomen. Ook wees hij erop dat het van belang is “opties open te houden” en dat dus het contact niet stopt op het moment dat de techniek is afgelopen. Je weet immers nooit wat er daarna volgt.

Overall een zeer geslaagde eerste stage vanuit Bushin dojo Vught. Ook onze gasten uit Rosmalen, Nijmegen, Venlo en Turnhout dank voor jullie komst. Op naar de volgende!

Pepijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s