Aikido op tv

Terreur, bron van angst 

Deze documentaire gaat over filmmaker Camiel Zwart en zijn worsteling met de angst die onze samenleving steeds meer in een wurggreep lijkt te nemen. Nooit is hij bang geweest om de wereld te ontdekken, naar vreemde of ‘gevaarlijke’ plekken als sloppenwijken in Afrika of bendegebied in Honduras te reizen. Camiel wilde het echte leven proeven, begrijpen waar andere mensen vandaan kwamen, maar sinds hij en zijn vriendin een kindje verwachten wordt hij plotseling zelf ook geconfronteerd met een verhoogde angst voor en bezorgdheid over de wereld waarin zijn zoon zal opgroeien.

Afbeeldingsresultaat voor terreur, bron van angst

De dreiging van het terrorisme, de angst voor vluchtelingen, de verhoogde islamhaat en de polarisatie van de samenleving baren hem enerzijds grote zorgen, terwijl hij anderzijds merkt dat ook hij hier niet immuun voor is. Camiel probeert te begrijpen waar deze angst vandaan komt en, nog belangrijker, zoekt hij naar het antwoord op de vraag hoe wij deze angst kunnen transformeren in iets positiefs, zodat zijn zoon in een veilige wereld zal kunnen opgroeien. In zijn onwil om te geloven in een wereld waarin we steeds verder van elkaar verwijderd raken, gaat Camiel op zoek naar mensen die het haatzaaien willen tegengaan, naar liefde in tijden van haat. Zo ook komt hij in aanraking met aikido.