Wapenstage Bruno Gonzalez

Vandaag gaf Bruno Gonzalez een nationale wapenstage in Haarlem. Samen met Alex en Tessa ben ik naar Haarlem gegaan om een seminar te volgen in het wapenwerk. Dit is bij uitstek waar Bruno bekend om staat; zijn kunde en precisie met bokken en jo.

Het ochtendgedeelte trainden we met bokken en de middag met de jo. Ieder dagdeel begon met suburi, een reeks van slagen of losse bewegingen. Daarna werden partneroefeningen gedaan waarbij één van de twee een wapen vast had. De structuur die Bruno neerzette was helder. Alle bewegingen waren gericht op de kern of de as van de partner. In het bokkenwerk gaf dit veel duidelijkheid. Steeds weer kwam terug dat je met de bokken gericht bent op de as van de ander. Op het moment dat je de ander verlaat, is er voor uke ook geen reden meer om te volgen. Dit liet Bruno ook in aikido technieken terugzien.

Een ander thema dat vaker bij zijn stages terugkomt is dat je een eigen structuur kan maken van je bewegingen en dat het door jouw structuur niet uitmaakt hoe uke aanvalt. Of het nu katate dori of ai hanmi is, je kan dezelfde structuur van bewegen vasthouden. De uitwerking is alleen anders voor uke. Heerlijk om zo te trainen met mensen uit heel Nederland en enkele Franse vrienden. En prachtig natuurlijk om Sensei Gonzalez te zien bewegen; sierlijk, elegant en vlijmscherp.

Paul Koster organiseert deze stage jaarlijks en draagt nu het stokje over aan René Habraken en Wim  van Gils. Zij zullen de nationale jo-stages in de Vriesmandojo gaan organiseren.  Daarbij zullen zij ook degene zijn die gastdocenten als Bruno uit zullen nodigen.

bruno

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s