Zomerschool Wim van Gils

Samen met Dave en Tessa ben ik naar Brasschaat gereden voor een trainingsdag.Vanwege het weer konden we echt van een zomerschool spreken dit jaar. Ondanks de hitte heeft Wim van Gils een mooie stage neergezet en was er een goede trainingssfeer op de mat.

In de ochtend trainden we met bokken; trainen in het afgeven van pressie in de oefening en werken met meerdere aanvallers. Eerst het zwaard omhoog brengen na de aanval en daarna pas naar achteren bewegen; bewuste acties maken. Later met een extra uke achter je waardoor je pressie kon afgeven naar de persoon achter je. De volgende stap was het om en om aanvallen op de lijn. De kunst was hierbij om als ukes aan te voelen wanneer het moment was van aanvallen. Dit werd een soort druk van twee kanten als het goed werd uitgevoerd en gaf een mooie dimensie aan het trainen, een diepere laag. Vervolgens als laatste stap kwam het bewegen van de lijn, waardoor uke moeite moest doen om bij je te komen en je zelf op een juiste afstand terecht kwam. Wat ik hieruit meeneem is het voelen van de druk en de timing van de aanvallen.

De rest van de ochtend en de middag trainden we aikido. In de ochtend was het thema gericht op het werken op de lijn en verlengen van uke. In de middag was het thema vooral het opzoeken van de limiet hierin, het uiterste zoeken van waar de uke en tori samen kunnen komen. We deden dit eerst in een vorm van irimi nage en later in kote gaeshi. Bij irimi (directe) was het erg moeilijk om in te zetten zonder de limiet te vinden.
Maar vanaf het moment dat je dat punt had gevonden werd het licht en ging het vervolg van de techniek haast vanzelf. In kote gaeshi werken we met het zelfde principe, eerst zoeken van de limiet en pas daarna verder. Een hele mooie toevoeging was daarna om deze techniek met pressie te doen. Niet op de klem maar onder druk. Zo voelde het nog licht voor tori maar vrij zwaar voor uke. Dit was een eye opener voor me.

Er waren leden van dojo’s uit verschillende delen van Belgie, ‘s-Hertogenbosch/ Rosmalen, Hedel en leden van de van Gils Dojo in Turnhout aanwezig. Naderhand natuurlijk even een dorstlesser gedronken voor we aan de terugreis begonnen. Deze zomerschool is een aanrader voor iedereen die meer uit het aikido wil halen. Volgend jaar natuurlijk weer!

IMG-20160827-WA0005
Rob, Tessa en Dave na de training

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s